İçeriğe geç →

İNFONOMİ

Last updated on 23/05/2021

Daha önce infodemi başlıklı bir yazı yazmıştım, buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Bugün infodemi değil infonomi üzerine konuşacağız.

İnfonomiye, bilgi ya da veri ekonomisi, veri ile para kazanma gibi tanımlamalar yapmaya çalışarak rakip sahaya bir giriş yapayım.

İnfonomics

İnfonomik

İnfonomi

Tamam, nedir?

Verileriniz para ediyor arkadaşlar, birçok sosyal medya mecrasının gelirlerinin yüzde 90’ı sizin verilerinizin satışı ile ortaya çıkıyor. Hemen bir örnekle açıklayayım; kullandığınız sosyal medya mecrasının 100 milyon abonesi var diyelim ve şirket o yıl 5 milyar dolar para kazandı, o zaman kişi başı o parada neredeyse 50 dolar hakkınız var.

Sosyal medya kullanıcıları karın tokluğuna çalışan, veri üreten ve ücretsiz şekilde o mecrayı kullanmak için itiraz etmeyen kişilerdir, ben de buna dahilim.

Bilgilerle, verilerle para kazanan ve bu para akışını sabitlemeyi başaran sektörlerde infonomi çarkı işler. Bu alanda şirketler, veri varlıklarına odaklanırlar ve bunları yorumlayarak daha fazla paraya çevirmeye çalışırlar.

Son yazılarımda örnek verdiğim bir konuya tekrar değineyim, bir kahveci için Facebook sayfasının kaç kişi tarafından beğenildiği önemli ama bugün asıl önemli olan müşterilerinin verilerini nasıl topladığı, nasıl işlediği ve buradan aldığı dönüşlerle nasıl bir ekonomik gelişme kaydettiğidir.

Önceden: Müşteri velinimetimizdir

Şimdi: Müşteri “veri”nimetimizdir

İşte infonomi burada saklı, müşteri para verip giden kişi değil artık, veri verip giden kişi. Müşterinin Facebook’unuzu beğenmesi ya da paranızı vermesi değil ondan nasıl veri alabileceğiniz çok daha önemli hale geliyor.

Para parayı çeker

Peki ya veri veriyi?

Kişilerin verilerini doğru yorumlarsanız tekrar müşteriniz olurlar ve daha fazla veri alırsınız. Müşterilerinizi iyi tanırsanız tüm stratejinizi onların istedikleri ya da gelecekte isteyecekleri duruma göre düzenlersiniz.

Hiç sevmediğim bir söz var: Gençler geleceğimizdir!

Hayır, değildir, gençler bugünümüzdür, farkına varın. Veriler de geleceğimiz değil ya da bu teknoloji “geleceğin teknolojisi” değil. Harekete geçmeliyiz, daha çok veri toplamalıyız.

İnsanlık tarihinde şu 3 şey hiç bu kadar ucuz ve kolay olmamıştı.

1. Karnını doyurmak (hatta şişmek)

2. Veri depolamak

3. Okuyarak öğrenmek

Veri depolamalıyız, merkez bankamızdaki altınlar kadar kıymetli olan veri depolama işine şimdiden daha fazla bütçe, zaman ve insan kaynağı ayırmalıyız.

Evet?

Kategori: Teknoloji

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir