Kimyasal bir tepkimenin gerçekleşmesi için belirli bir enerji düzeyi gerekir. Gerekli şartlar sağlanmazsa tepkime gerçekleşmez. Gerçekleşen tepkimeler ısı alarak ilerleyen (endotermik) ve ısı açığa çıkararak ilerleyen (ekzotermik) tepkimeler olarak ikiye ayrılır. Durum nasıl olursa olsun tepkimelerin başlayabilmesi için bir ısıya ihtiyaç vardır.
Aktivasyon enerjisi, bir kimyasal reaksiyonun başlayabilmesi için gereken enerji miktarını anlatıyor. Aktivasyon enerjisi ve kimyasal tepkimeleri bir kenara bırakıp kendimizi düşünelim. Bizim de aktivasyon enerjisine ihtiyacımız var.
Bir işe başlamak yapmaktan daha zordur, önemli olan o sağlam başlangıcı yapabilmektir. Motivasyon önemlidir ama önce aksiyon gerekir.
Harekete geçerken önümüzdeki engellere odaklanırsak ve enerjimizi düşürürsek yerimizden kıpırdayamayız. Zor denilen şeyleri başarmak için kimyada olduğu gibi matematiksel hesaplamalar yapabiliriz. “Ben bunu yapabilir miyim?” sorusuna net şekilde evet diyebiliyorsak gerisi irademize kalmış.
Haftada bir yazı yazmayı denedim vaktim olmadı, sonra ayda bir tane değerlendirme yazısı yazayım dedim yine vakit bulamadım, sonra kendime bir hedef koydum, her sabah erkenden uyanıp 100 gün yazmak. İmkansız bir hedef değil ama zor bir hedefti ve 81 gün önce yazmaya başladım.
Bir işe başlarken kendinizi başlamaya değil bitirmeye odaklayın ve neden başladığınızı değil neden bitirmeniz gerektiğini düşün. Başlamak için size gerekli olan aktivasyon enerjinizi bulmak için sonuçlara odaklanın.
(Bu yazıda 202 kelime var) #100Gün100Kelime’de 81. gün sona erdi.
[…] yeni okurum oldu, kendisine teşekkür ediyorum. Beyhan hocanın bana verdiği şeyin adı aktivasyon enerjisi, onu da buraya tıklayarak […]