Last updated on 23/07/2021
Mark Twain “İnsan Nedir?” isimli kitabında şöyle diyor: Şans eseri bir kitap ya da gazetede bir paragraf okumak, bir insana yeni bir yol açabilir ve bu onu eski ilişkilerini terk etmeye ve yeni idealine sempati ile yaklaşan yeni ilişkiler aramaya sevk edebilir: Ve sonuç, bir adamın yaşama biçimini bütünüyle değiştirebilir.
Her kitap bize bir şeyler katabilir ama bizi değiştiremez, bizi zaman değiştirir, bizi kitaplar değiştirir. Bizi bir kitap değil ama belki bir insan değiştirebilir çünkü bize değişebileceğimiz kitaplar önerir ve okumamızı sağlar.
Bu arada neden değişmeye çalışıyorsunuz?
Belki de hayatınızı değiştirmenize gerek yok, hayatınızdaki değiştirmenize gerek var, olamaz mı? Değişmek için önce farkına varmak gerekir, sorgulamak gerekir bu sebeple değişmek için değil farkına varmak için okumak gerekir bence.
Bizim temel sorunumuz burada zaten…
Bir teknik direktör takımı değiştiremez ya da bir yıldız futbolcu ne kadar katkı sunabilir ki? İnsanı değiştirmek için düşüncesini, kültürünü değiştirmek gerekir aynısı toplumlar için de geçerli değil mi?
Değişmek için emek gerekir, değişmek için irade gerekir. En büyük zafer iradeye karşı kazanılandır yani en zor olan şey değiştirmek değil değişmektir.
Bir kitap ile bir şeyler değiştirmek istiyorsanız, size bir kitap ile bir şeyler değiştireceğini iddia eden kitapları almayın. Bakın bir şey değişti…
Yorumlar