Last updated on 12/07/2021
Merhaba, biraz saçma gelebilir ama uzun zamandır bir film ya da dizi izlemedim.
EURO 2020 maçlarının 10 saniyesini izlemedim.
YouTube açıp anlamsızca takılmadım.
Özetle, bakmadım, görmeye çalıştım. Gördüklerimi anlayıp anlatmaya ve fayda sağlamaya çalıştım.
Özetle, çalıştım.
Çalışıyorum.
2020 Mart ayında hayatımıza giren bu pandemi dönemi insanların arasındaki uçurumu açtı. Bir kısım insan pedalları hiç olmadığı kadar hızlı çevirdi büyük bir kısım da pedal çevirmeyi bıraktı ve düştü…
Birçok şirket çok para kazandı, daha çok kazandı ama çoğunluk kaybetti çünkü kendilerini yenilemediler.
Sinemada film izlerken eskiden popcorn alırdık, yani patlamış mısır. Eskiden dediğim 2 sene önce, 2 senecik. 2 senede neler değişti değil mi? 20 senede olacak değişiklik 2 senede gerçekleşti yakında bu değişiklik 2 ayda gerçekleşecek.
Hızlanıyoruz ama ivmemiz de artarak hızlanıyoruz…
Bazılarımız popcorn yerken bazılarımız da unicornlar oluşturdu. Nedir bu unicorn?
Unicorn Türkçe “tek boynuzlu” anlamına geliyor, 1 milyar dolar ya da daha fazla değeri olan şirketler için kullanılan bir terim.
Bu terimi 2013 yılında ilk kullanan kişi Aileen Lee, 2013 yılında yazdığı yazı (İngilizce) için buraya tıklayabilirsiniz.
Türkiye’nin ilk unicornu Peak Games oldu, sonrasında Getir firması ile bu sevinci tekrar yaşadık, dünyada bu unvanı alan birçok şirket var.
Değeri 10 milyar doları geçen şirketlere de Decacorn adı veriliyor, değeri 100 milyar doları geçenlere de Hectocorn deniliyor.
Bir girişimi sıfırdan alıp unicorn yapmak hiç kolay değil. Unicorn olmak için sadece çalışmak gerekiyor, aylak aylak günde 5 saat dizi izleyerek ortaya bir şey çıkaramayız. Unicorn olmak için “yıkıcı yenilik” yapmak gerekiyor. Yani ortada bir sektör var ve siz öyle bir şey buluyorsunuz ki bu sektör tamamen boşa çıkıyor.
Bir reklamda “gazoz olma efsane ol” diyor, ben de şöyle diyorum:
Popcorn olma, unicorn ol.
Yorumlar