Selfie…
Hayatımıza çok hızlı girdi, 2013 yılında Oxford Üniversitesi yılın kelimesi olarak onu seçti. Türk Dil Kurumu 2014 yılında selfie kelimesine karşılık olarak özçekim kelimesini sözlüğe ekledi, bence başarılı bir çeviri!
Pandemi döneminde evlere kapandık, yurt içi ve yurt dışı seyahat planlarımızı erteledik, bir şelalede ya da bir kanyonun kenarında selfie çekemedik. Bu gündemde en önemli ve ilgi çekici etkinliklerin başında aşı olmak geliyor.
Vaccine aşı demek, vaxxie ise koronavirüs aşısı olurken çekilen özçekimlere verilen isim…
Sabah kahvaltıda yediğini, sahilde yattığı şezlongu ya da gittiği tiyatroyu İnstagram’da paylaşan birisi elbette olduğu aşıyı da paylaşıyor, bu durum bir trend haline geldi ve bu trende vaxxie ismi verildi.
Kendisine gelen aşı mesajlarını ya da aşı fotoğraflarını paylaşanların bu akımdan haberi yok, bu kavramı sanırım Türkiye’de ilk ben yazdım. Ülkemizde aşı ikna takımları kuruldu, bunu güçlendirmek için vaxxie kelimesi Türkçeleştirilerek bir akım haline getirilmeli.
İnsanların aşı olurken selfie çekinmesi ve bu durumu belgelemelerinin altına başka bir sebep daha yatıyor, toplum tarafından kabullenmek!
Bugünlerde aşı olan büyüklerimiz sokağa çıkabilirken aşı olmayanlara kısıtlamalar getiriliyor ya da bazı ülkelerde aşı olanlar maskesiz gezebiliyor. İşte bu durumu insanlara göstermek ve sosyal çevresine “korkma, ben aşı oldum” demek isteyen insanlar aşı oldukları an bir selfie çekiyorlar ve bunu pasaportlarına basılan bir damga gibi sosyal medya hesaplarına ekliyorlar.
Aşı ile çekilen selfieleri bir umut sembolü olarak da yorumlayabiliriz. Uzun zamandır seyahat edemeyen ya da sevdiklerine sarılamayan insanlar bu aşı fotoğraflarını paylaşarak çevrelerinin iyi hissetmesini sağlıyorlar.
Yarın görüşmek üzere…
Yorumlar