İçeriğe geç →

MEKSİKA AÇMAZI

Last updated on 03/06/2021

Aklıma gelen şeyleri unutmamak için yatağın başında her zaman kağıt ve kalem bulundururum. Dün gece uyanıp “Meksika açmazı nedir?” diye bir not almışım, konuya hakimdim fakat yine de küçük bir araştırma yaparak ben de yeni şeyler öğrendim.

Meksika…

Kuzey Amerika’nın güneyinde yer alan güzel ülke, Meksika denilince aklıma 4 şey geliyor.

İlki, Ranchero’da yediğim taco,

ikincisi Meksika üretimi Fender gitarlar,

üçüncüsü Meksika dalgası

ve son olarak Meksika açmazı yani mexican standoff.

Meksika çıkmazı diyenler de var.

Bu durum genellikle düşük bütçeli yerli dizilerde sıklıkla karşımıza çıkıyor aslında, senaryosu ile yeterince gerilim veremeyen ve izleyicileri bağlayamayan yapımlar, bölüm sonunda kişilerin birbirlerine silah çektiği ya da düşmanların aynı anda uçuruma uçtuğu sahneler ile biter.

Meksika çıkmazı, iki ya da biraz daha fazla kişinin birbirlerine silah çekmesi ile oluşur. Burada bir çıkmaz vardır, kimse silahlarını indiremez, silahını indiren vurulur. Kimse silahı indirmediği için bu gerilim de bitmez, anlayacağınız durum bir çıkmaza girer. Silahı indirsen bir türlü indirmesen bir türlü…

Meksika çıkmazının içinde kim varsa bir kazanım elde edemez, çıkmaz devam ettikçe bir zarar da oluşmaz ama çıkmaz sona ererse iki taraf da zarar görebilir. Ülkeler arasındaki nükleer tartışmalar için de bu kavram kullanılır. İki taraf da silahı bırakamaz, taraflardan birisi saldırırsa iki taraf da zarar görür, korkunç bir durum.

Durumu gözünüzde canlandırmanız için içinde örnekler barındıran şu videoyu izleyebilirsiniz.

Meksika açmazı nedir diye merak eden birisinin yapması gerken ilk şey, oturup bir Quentin Tarantino filmi izlemektir, kendisi bu tekniği başarılı bir şekilde kullanır.

Peki neden Meksika?

1876 yılımda Amerika – Meksika savaşında Meksikalılar ile Amerikalılar arasında oluşan bu kilitlenme durumu, kavrama Meksika çıkmazı ismi verilmesini sağlamıştır. Soğuk savaş döneminde ülkeler arasındaki durumu benzetmek için kullanılan bu kavram günümüze kadar gelmiştir.

Meksika çıkmazı demişken bir de Monte Carlo Yanılgısı isimli yazımı okuyabilirsiniz, buraya tıklamanız yeterli.

Sinema tarihinden bahsediyorsak kuleşov efekti isimli yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ederim, lütfen buraya tıklayın.

Yarın yine görüşelim.

Kategori: Yaşam

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir