İçeriğe geç →

AKILLI TELEFON VE GİZLİLİK

Last updated on 07/05/2021

2004 yılında çekilen G.O.R.A. filmini izlediyseniz bu sahneyi hatırlarsınız. Arif’e ulaşmak isteyen Garavel usta çeşitli yer ve zamanlarda ortaya çıkıyor ve onunla irtibat kurmaya çalışıyordu.

Arif Işık duştanken sabunu düşürüp yere eğildiği an gelen Garavel’e Arif “Hocam ayıp oluyor ama!” diyordu.

Duşa girerken, tuvalete girerken ya da üstünüzü değiştirirken telefonunuzun kamerası sizi görebilecek açıda mı oluyor? Buna dikkat ediyor musunuz?

Önemli, gerçekten çok gizli bir konu konuşurken telefonunuz sizin sesinizi alabilecek bir yerde oluyor mu yoksa içeride başka bir odaya mı koyuyorsunuz?

Bir çok laptop kullanıcısı bilgisayarlarının kamerasına bant yapıştırıyor ama telefonlarının tüm kameraları açık…

Telefonunuza yüklediğiniz uygulamalara erişim izni verirken nelere izin verdiğinizi kontrol ediyor musunuz? Mesela telefonunuza adımlarınızı sayacak bir uygulama yüklüyorsunuz ama kameraya erişim izni istiyor, ona da hiç düşünmeden izin veriyor musunuz?

Peki mahremiyet nerede, hocam ayıp oluyor ama!

Geçen gün telefon yanımdayken “Kayseri” dedim ve telefonum bunu “hey siri” komutu olarak algılayarak benden başka bir komut vermemi istedi. Telefonumuz bizi dinliyor ve kendisine seslendiğimizde “efendim sahip” diyor, peki geri kalan sürede ne oluyor?

Koronavirüs aşısında çip var, bize çip takacaklar diye aylardır konuşuluyor ama bize çip zaten takıldı. Konumumuzu bilen, kamera ve ses kayıt özelliği ile her an yanımızda olan telefonlarımızdan daha kapsamlı bir çip olabilir mi, bir de bunları kullanmak için üstüne para veriyoruz.

Telefonunuzun işletim sistemi verilerinizi topluyor, telefonunuzdaki operatör verilerinizi topluyor, telefonunuzdaki uygulamalar verilerinizi topluyor.

Peki mahremiyet nerede, hocam ayıp oluyor ama!

Bu konuda saatlerce yazmaya, teknik bilgilerle insanları boğmaya gerek yok, reçeteyi yazıyorum.

Ben sizin evinize geldim diyelim, benim yanımda konuşmak istemediğiniz ne varsa telefonunuzun yanında da konuşmayın, evde bir yabancı ister misiniz?

Yanınızda birisi ile tuvalete girer misiniz ya da üstünüzü tamamen çıkarır mısınız? Telefon varken de bunları yapmayın.

Özel bir konu mu var, telefondan uzak durun.

Başkasının görmesini istemediğiniz bir fotoğrafı telefonla çekmeyin ya da “bu video yayılsa ben yanarım” diyeceğiniz bir videoyu telefonunuzda bulundurmayın. Telefonunuz internete bağlı, bunu unutmayın her an çalınabilir. Zaten telefonunuzda “size ait” olan hiçbir şey tamamen size ait değildir.

Peki mahremiyet nerede, hocam ayıp oluyor ama!

Telefonunuz ya da harddiskiniz bozuldu ve tamire ya da başka bir işlem için vereceksiniz. Bu işlemi yapan kişi içindeki verilerinizi alabilir, o hiç kimsenin görmesini istemediğiniz fotoğraflar ya da not defterinde yer alan tüm şifre bilgileriniz başkasının eline geçebilir.

Sattığınız telefon ya da harddiskin içindekileri silseniz bile o bilgileri kurtarabilirler, bu dijital işlerde silmek diye bir şey kolay kolay yok.

Yanınızda dünyanın en ispiyoncu, en ağzı gevşek kişisi ile beraber gezmeye alışmalısınız. Yaptığınız her şeyi dinleyen, buna göre reklam gösteren ya da sizi daha iyi tanıyıp kararlarınıza etki etme gücü olan bir şey var cebinizde.

Söylediklerimin hepsi birer iddia ama tekrar soruyorum:

Peki mahremiyet nerede, hocam ayıp oluyor ama!

Kategori: Bilişim

Tek Yorum

  1. Yakup Yakup

    Hocam bu yazdıklarınızın hemen hepsi arada aklıma geliyor tabi bende kendime kim ne yapacak senin bilgilerine standart bi adamsın kim niye seni takip etsin… Yanlış mı düşünüyorum?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir