İçeriğe geç →

DİKEY VİDEO SENDROMU

Last updated on 03/06/2021

Bazılarına göre günümüzün en büyük problemlerinden birisi bu, vertical video syndrome yani dikey video sendromu.

Telefonumuzla yatay ya da dikey fotoğraf çektikten sonra onun yönünü değiştirebiliriz ve bu durum bizim için bir sorun yaratmaz fakat videoyu dikey çekerseniz yatay hale getiremezsiniz.

Önce video serüvenimizden bahsedeyim. Çok değil 15 sene öncesine kadar video kameralar ile pek işimiz yoktu. Durup dururken gidip bir kamera almazdık, çoğu kullanıcıda kapaklı kameralar vardı. Yandan kapağı aç ve görüntüyü oradan izle, istediğini videoya çek…

Ben ilk akıllı telefonumu 2010 yılında aldım, HTC Desire HD markalı bir telefon aldığımda çevremdeki arkadaşlar bir anlam verememişti, çoğunluk Nokia’nın 5800 telefonunu kullanıyordu. Bakın, 2010 yılından bahsediyorum, üzerinden 11 yıl geçmiş, 11 yıl önce çevremdeki herkes Nokia kullanıyordu.

Eski nesil telefonlarla çekilen videolar zaten çamur olduğu için kimse bu durumu çok önemsemiyordu fakat “akıllı telefonların” çıkması ile birlikte artık bir sorunumuz oldu. Dikey çekilen videolar!

Telefonlarla dikey çekilen videolar bir bilgisayara ya da televizyona aktarılıp izlendiği zaman ortaya iyi sonuçlar çıkmıyor. Haber bültenlerinde yurttaş gazeteciliği sayesinde izlediğimiz videolar yayınlanıyor. Bir olay var ve oradaki vatandaş hemen telefonu çıkarıp olayı çekiyor fakat biz haber bülteninde yatay ekranda o dikey videoyu izlemek zorunda kalıyoruz.

İzlediğimiz dikey videoları bize yatay olarak gösterebilmek için bazen yan tarafları karartıyorlar bazen aynı görüntüyü bulanık şekilde arka tarafa koyuyorlar ve o yatay ekranı dolduruyorlar.

Bu konu ile ilgili çekilmiş bir kamu spotu var, izleyelim…

Dikey video sendromu budur işte, tüm ekranlar yatay ama çoğu kullanıcı dik video çekiyor ve format sorunu yaşanıyor.

Şimdi sıra geldi benim görüşüme, bence doğrusu dik olması, yakın zamanda evlerimizdeki ekranlarımız, bakın televizyonlarımız demiyorum ekranlarımız dik olacak. Eve aldığınız televizyonu televizyon olarak kullanıyor musunuz? Yoksa Netflix ya da Youtube mu izliyorsunuz?

Başka bir şey sorayım, Turkcell TV Plus ya da Digiturk gibi platformlardan izlediğiniz kanallar televizyon kanalı mı yoksa her an durdurup geriye alabildiğiniz bir video deposu mu?

Televizyon neydi, ne oldu, televizyon nedir?

Bilmiyorum…

Bence ekranlar dik olmalı, olacak, olmak zorunda! Yazının devamı için burayı tıklayabilirsiniz.

Kategori: Yayıncılık

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir