İçeriğe geç →

YAPAY ZEKA İÇİN YATAY ZEKA LAZIM: GOOGLE NASIL YÖNETİLİYOR?

Last updated on 30/05/2021

Yapay zeka, yıllardır konuşulan, tartışılan üzerine filmler çekilen bir teknoloji…

Silikon Vadisi merkezli yapılan çalışmalarla tüm dünyaya yeni bir ufuk açan yapay zeka teknolojisine ulaşmak için ne yapmak gerekiyor? Türkiye’den de bir yapay zeka girişimi çıkması ve tüm dünyayı etkisi altına alması için ne yapmalıyız?

Google Nasıl Yönetiliyor? isimli kitabı yıllar önce okumuştum, bugün kitapların tozunu alırken karşıma çıktı hemen altını çizdiğim yerleri sizinle paylaşayım dedim, rafta duracağına sizde dursun dostlar.

Kitapta “Bir çalışan eğer kendi yokluğunda her şeyin kötü gideceğine inanıyorsa ve 10 günlüğüne bile işinin başından ayrılamıyorsa bir sorun olabilir” ifadesini görünce aklıma “mezarlıklar kendini vazgeçilmez sanan insanlar ile doludur” sözü geldi.

Bizim dikey zekaya değil, yatay zekaya ihtiyacımız var. Google gibi bir şirket kurmak için önce yönetim şemasını iyi kurmalı, şirkette herkesi yedeklemeli ve yönetim mekanizmasını da buna göre ayarlamalıyız.

Şunu da demek isterim, bir işe alım yaparken en dikkat ettiğim şey, işe aldığım kişinin çalışacağı konuda benden iyi olmasıdır. Benden iyi birini işe almalıyım ve ona bilmişlik taslamamalıyım.

Yine kitaptan başka bir bölüme geçelim, kitapta “evet kültürü”nden bahsediyor. Okuduğum bazı kitaplar ve karşıma çıkan bazı kişisel gelişim videolarında “hayır demeyi öğrenin” diyor. Oysa ki tam tersi, bizi ilerletecek şey “evet” demeyi öğrenmek, “hayır” diyerek mevcut yerimizi koruruz, ancak “evet” diyerek ilerleyebiliriz. Ancak “evet” dersek başlayabiliriz, demekten korkmayın.

İnsanlar bir şeyin imkansız olduğunu söylerken fizik kurallarını incelemiyorlar, sadece imkansız olduğuna inanıyorlar diyor kitapta. İmkansız diye bir şey yoktur, imkansızı hayal etmeli ve denemeliyiz ama nerede vazgeçeceğimizi de iyi bilmeliyiz.

Kitapta beni en çok etkileyen sözlerden bir tanesi de “Her şey kontrolünüz altında gibi geliyorsa, yeterince hızlı gitmiyorsunuz demektir” oldu. Kontrolü kaybetmek için daha çok evet demeliyiz.

Bu kitap Google şirketinin çalışma kültürünü anlatıyor, işte yapay zeka için lazım olay şey: Çalışma kültürü!

Yaratıcı ve üretken insanlarla çalışmak zordur fakat kendisine güvenmeyen yöneticiler bu kişilerin önlerini açmadıkları gibi üzerine bir de engellerler. Google şirketinin nasıl yükseldiğini anlatan kitabı okuyunca en dikkatimi çeken şey yatay zeka oldu, şirketteki bir çalışan CEO’ya “bunu yanlış yapıyorsunuz” diyebiliyor, elbette bunu derken verilere dayanıyor.

İşte bu sebeple “yapay zeka” demeden “yatay zeka” demek lazım. Amir-çalışan ilişkisi ile yapay zeka falan çıkmaz, sınırları aşmak lazım, farklı düşünmek, düşünülmeyeni düşünmek lazım.

Yukarıda yazdıklarımı uygulamayanların üzerinden yapay zeka dozer gibi geçecek.

Kategori: Teknoloji

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir