İçeriğe geç →

LIPSTICK EFFECT

Merhaba, nasılsınız?

Ben sizi gördükçe iyi oluyorum, sosyal medyadan devamlı paylaşmasam da takip ettiğiniz ve öğrenmek için her gün tolgaakkus.com’a geldiğiniz için teşekkür ediyorum.

O zaman yeni bir kavram daha öğrenmeye ne dersiniz?

Lipstick effect

Lipstick etkisi

Dudak nemlendirici etkisi

Kriz dönemi ruj etkisi

Hepsi aynı, burada ilginç olan şey insanların dudakları ile ekonominin nasıl bir bağlantısı olabilir?

Ben bir insanı tanımak için yüzüne değil, el sırtına bakarım. Yüzüne makyaj yapan, ameliyat ile vücudunun çeşitli bölgelerinde “tadilat” yapan insanlar genellikle el sırtlarını atlıyorlar, bir de oraya yapabilecekleri pek bir şey yok.

El sırtı tüm yaşanmışlıkları gösterir ve yalan söylemez, şimdi dudaklara geri dönelim.

Lipstick effect ile ilk karşılaşmamız Amerika’nın meşhur ekonomik krizi “büyük buhran” ile oluyor. Bu ekonomik çalkantılı dönemde (1929-1933) neredeyse tüm ürünlerin satışında dramatik bir düşüş gözleniyor tek bir alan hariç, kozmetik!

Lipstick etkisi nedir diyecek olursanız kısaca şöyle tanımlayabilirim; özellikle ekonomik alanda yaşanan krizlerde tüketicilerin lüks ürün alma isteklerini kıyafet, araba gibi alanlardan daha ucuz olan kozmetik sektörüne kaydırmalarıdır diyebiliriz.

Canım sıkıldı ve kendime Versace marka bir gömlek almak istiyorum diyelim, bir de ne göreyim en ucuzu 5 bin liradan başlıyor. Fazla param yok ama siteye girmişken de oradan bir şey almak istiyorum ben de 205 liraya Versace marka deodorant alıyorum diyelim, işte böyle bir durum.

Bazıları morali bozulunca bir otele masaj yaptırmaya gider, bazıları başka bir şehre seyahate çıkar, bazıları bir AVM’ye gidip (hatta başka bir ülkede) alışveriş yapar ve rahatlamaya çalışır. Bu “mutluluğu satın alma” eylemi insanın parası ile doğru orantılıdır bu sebeple özellikle kadınlar bu tip durumlarda paralarını “en ucuz lüks” olan kozmetik sektörüne yatırıyorlar.

Ben demiyorum, yapılan çalışmalar öyle diyor.

Konuyu bilimsel açıdan (İngilizce) ele alan Boosting Beauty in an Economic Decline: Mating, Spending, and the Lipstick Effect isimli makaleyi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Bu durum ile ilgili Pyschology Today isimli bir dergide çıkan bir yazı ile karşılaştım. 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz döneminde her alanda yapılan satışlar düşerken L’Oreal isimli kozmetik firmasının satışlarının %5.3 yükseldiği belirtiliyor.

The Lipstick Effect: How Boom or Bust Effects Beauty isimli yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Lipstick, ruj ya da dudak nemlendiricisi olarak geçiyor ama 2008 ekonomik krizi sonrası dünyanın yaşadığı yeni kriz COVID-19 krizi, her alanı olduğu gibi dünya ekonomisini de derinden yaraladı. Bu krizde de yaşanan bu psikolojik fenomene lipstick yani “ruj” etkisi diyemiyoruz çünkü herkesin yüzünde maskeler var, bu kriz ile birlikte lipstick etkisi yerini rimel etkisine bıraktı çünkü dudaklar değil gözler açıkta.

Bu kadar rujdan bahsetmişken arkadaşım Başar’ın grubu Ruj’dan da bahsedebilirim. 2006 yılında üniversitede sıra arkadaşım olan grubun gitaristi Başar, grubu ile katıldığı Nokia Super Sound yarışmasında 760 grup içinden birinci olmuştu ve 1968 model bir Ford Mustang kazanmıştı, o ödülü kazandıkları şarkıyı ODTÜ’de en önden dinlemiştim, o konserin görüntüsüyle size veda ediyorum.

Yeniden konserlere gidebilmek ümidiyle…

Kategori: Ekonomi Psikoloji

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir