Last updated on 04/05/2021
Dominic Pettman’ın “Sonsuz Dikkat Dağınıklığı” kitabında altını çizdiğim bir söz vardı:
Su, su, nereye baksan yalnızca su ama hiçbir yerde yok içecek bir damla…
Anlamayanlar için: Yazar burada internetin bilgi dolu olduğunu ama “gerçek bilgi” namına bir damla fayda sağlayamayacak duruma geldiğini söylüyor.
Bugün bize lazım olan bilgi değil, doğru bilgi.
İnterneti bir okyanusa benzetiyorum, Dünyanın her noktasına kolları uzanan erişme açık sonsuz bir derya. İçinde faydalı çok şey var zaten o sebeple “denizden babam çıksa yerim” diyorlar ya!
Ama…
Bugün okyanusları kirlettik, sulara atıkları döktük, küresel ısınmadan bahsetmiyorum bile, boşuna demiyor Dostoyevski ”Ne alçak bir yaratık şu insanoğlu” diye. İnterneti de bir bilgi deryasıyken bir çöplüğe dönüştürmeyi başardık.
Elbette okyanuslarda olduğu gibi internet ekosisteminde de köpekbalıkları vardı fakat bunlar bilgi kirliliği kadar tehlikeli değildi.
“Yılandan korkmam yalandan korktuğum kadar”
Bu söz yukarıda verdiğim örnekle örtüştü, yılan sizi bir kere zehirler yalan ise her gün ve ölene kadar farkına bile varamazsınız.
Koronavirüs döneminde oluşan bilgi kirliliğini yazdığım infodemi yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Koronavirüs hem denizleri hem de internet deryasını tehdit ediyor. Bu maskeleri dönüştüremezsek ve tek kullanımlık plastikleri bu hızla biraz daha kullanırsak denizlerimizi kurtaramayacağız. İnternet deryası için de aynısı geçerli, internet geri dönülmeyecek şekilde kirleniyor.
Gartner isimli araştırma şirketinin 2017’de sunduğu rapora göre 2022 yılında internette doğru bilgiden çok yalan bilgi olacak, anlayacağınız: Dönülmez akşamın ufkundayız.
Bu yazıya bu şarkı yakışırdı…
Yorumlar