İçeriğe geç →

CROSS RACE ETKİSİ ve PROSOPAGNOSIA (YÜZ KÖRLÜĞÜ)

Şehrin merkezinde yürürken binlerce insanla karşılaşıyoruz, her birinin farklı özellikleri var. Kiminin burnu büyük kiminin kulakları çok küçük ya da daha az saçı var, bu kişilerin her birini ayrı ayrı kodluyoruz.

Birinin boyunun 1.60 ya da 1.70 olması güçlü bir ayırt edici özellik değildir, boyun 10 cm uzun olmasındansa burnun 1 cm uzun olması o kişiyi tanırken daha çok işimize yarayabilir, doğum lekesi gibi nadir görülen özellikleri saymıyorum bile en kolay onlar anlaşılır.

Hiç düşündünüz mü, biz Çinli, Japon ya da Korelileri nasıl ayırt edemiyoruz, gerçekten hepsi birbirine benziyor mu?

Bunun arkasında Cross Race Effect yatıyor, bazıları bu kavrama Other Race Effect diyorlar.

İnsanların yüzlerine bakarak yaşlarını, cinsiyetlerini, ırklarını ya da o anki ruh hallerini rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Bütün Uzakdoğuluları ya da Afrikalıları birbirine benzetmek ve ayırt edememek cross race etkisi yüzünden ortaya çıkan bir durum. Yüz tanıma sistemimiz farklı ırklara aşina olmadığı için onları nasıl ayırt edeceğini bilemez, birisinin gözlerinin çekik olması ya da ten renginin koyu olması yeterince ayırt edicidir ama herkeste aynı farklılığın olması zihni bulandırır. Normalde ayırt edici bir özellik olarak gördüğümüz bir anatomik durumun herkeste aynı anda olması zihnimizi yanılgıya düşürebilir.

2 farklı fili ayırt etmek de zordur ya da 2 farklı horozu, nelere göre ayırt edeceğinizi anlayamazsınız. 2 farklı köpeği ayırabilirsiniz ama 2 farklı golden retriever cinsi köpeği ayırt etmeniz çok zordur.

Bir de yüz körlüğü var yani prosopagnozi.

İnsanların ayırt etme fonksiyonunun tamamen işlevsiz olması ve her yüzü birbirine benzetmesi ile ortaya çıkar, Faces in the Crowd filminde tam olarak bu konu işleniyor. Bu kişiler kendi yüzlerini bile diğer yüzlerden ayıramayabilirler.

Yarın size yine yüz ile ilgili başka bir konudan bahsedeceğim, olmayan yüzleri üreten bir algoritma, korkunç!

Herkesin gerçek yüzünü göstermediği ve instagramın filtrelerinin arkasına saklandığı günümüzde, bugün gerçekten maskelere mahkum olduk.

“Bu maskeli balo ve sahte yüzleri” diyor bir Yeni Türkü şarkısında…

Görüşmek üzere…

Kategori: Psikoloji

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir