Bugün yine Harold Dwight Lasswell’den bahsedeceğim.
Hipodermik iğne modeli
Hipodermik şırınga modeli
Sihirli mermi modeli
Bugün anlatacağım konuya üç farklı isim takmışlar, siz hangisini kullanmak isterseniz onu kullanın dostlar.
İşin içinde Lasswell varsa anlayın ki bir yerlerde siyasal iletişim ile ilgili bir bilgi var. Kitle iletişiminde öyle mesajlar vardır ki bir mermi gibi deler insanı. İlk görüşte aşk gibi çarpar ve sarsar, anlık olarak bir etki bırakır ve etkileşim yaratır.
Siyasal iletişim zor bir alandır, düşünsenize bir şehrin hatta ülkenin seçim kampanyasını yapıyorsunuz. Milyonlarca insan var, hepsinin farklı düşünceleri ve görüşleri var, hepsinin ortak kümesini bulmak ne kadar zor değil mi? Öyle bir mesaj yayınlamalısınız ki herkes sevmeli ve kimseyi sizin karşınıza geçirmemeli, bu işle uğraşanlar bilir, herkesi memnun edecek bir slogan, görsel vb. bulmak çok zor.
Hipodermik iğne modeli, bu kitlenin neredeyse tüm mensuplarının verilen mesajı aynı şekilde algılamasından bahseder, bir mesajınız var ve bir anda kitleyi tetikleyebiliyorsunuz.
Bu modelden bahsederken “şırınga” benzetmesi yapılmasının sebebi, kitle iletişim araçlarının yardımıyla verilen mesajların bir şırıngayla damara enjekte edilen ilaç gibi anında etki göstermesidir. Şırınga mesajdır ve damarlar yani kitle tamamen pasiftir.
Lasswell, toplumun kitlesel iletişim araçları ile kolaylıkla yönlendirebileceğini ifade etmektedir, bir mesaj bir anda mermi gibi gelir, deler geçer. Harold Dwight Lasswell’e göre kitle iletişim araçları insanların düşünmesine fırsat vermeden onları yönlendirebilirler.
Bugün kitlesel iletişimden kişiselleştirilmiş iletişime geçtik, eskiden bir tane örümcek ağı vardı ve hepimiz ona takılıyorduk bugün ise cebimizde ya da masamızın üzerinde duran ekranların her biri bir örümcek ağı ve önce bizi çekiyorlar sonra da onlara yapışıp kurtulamıyoruz.
Savaşlar insanlığa zarar vermiş ve birçok alanda geri götürmüştür fakat 1. ve 2. Dünya Savaşında insanlık propaganda ve teknoloji alanında çok şey kazandı, bunu da inkar edemeyiz.
Mermiler, savaşlar, kılıçlar, şırıngalar…
Sihirli mermi modelinde Lasswell’e göre mesajlar, güdümlü bir mermi gibi hedefi 12’den vurur ama bazen de kurşun adres sormaz.
İnsan kendisi hariç her şeyle uğraşıyor ama önce kendimizi yenmemiz gerekiyor, size şu sözle veda ediyorum. “En büyük zafer nefsini tanımaktır. Düşman, insanın kendisidir.”
Yorumlar