Last updated on 18/03/2021
“Bir şeyi saklamak istiyorsan ortaya koy”
Bu sözün ne kadar doğru olduğunu konuşacağız bugün…
Amerikalı şarkıcı Barbra Streisand’ın Kaliforniya’da bulunan villasının fotoğrafları internette yayınlanıyor ve ünlü şarkıcının avukatları, fotoğrafları çeken kişilere özel hayatın gizliliğini ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açıyorlar.
İşte ne oluyorsa ondan sonra oluyor…
2003 yılında olan bu olayda hedef Barbra Streisand değil aslında, kıyıda oluşan erozyonu görüntülemek isteyen fotoğrafçı Kenneth Adelman bölgede çektiği fotoğrafları bir siteye yüklüyor. Çekilen 12.000 fotoğraftan birinde de tesadüfen Barbra Streisand’ın evi görülmektedir. İşin asıl ilginç yanı; o evin fotoğrafı avukatlar tarafından görülüp dava açılan güne kadar sadece 6 defa indirilmiştir.
Sonra dava açılır, sen kimsin de benim evimi paylaşıyorsun!
Ünlü şarkıcı davayı kaybettiği gibi üzerine kimsenin görmesini istemediği o fotoğraf kısa sürede 420 bin defa indirilir.
Bu olaydan sonra Streisand etkisi kavramı ortaya çıkar. Bir şeyi gizlemek için baskı kuruyorsanız ve bu ortaya çıkarsa çok daha büyük sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Dijital mecralarda bir konunun yayılmasını istiyorsanız ona güç uygulayın, işte o zaman Streisand etkisi ortaya çıkar ve herkes onu paylaşır. Birçok reklam kampanyasında hatta dünyadaki birçok seçim kampanyasında bu etki kullanılmaktadır.
Bu etkinin asıl kaynağı geçtiğimiz günlerde yazdığım spot ışığı etkisi. Herkesin sizi izlediğini düşünmek ve bu yanılgıyla hareket etmek size zarar verir.
Bu yazıyı neden yazdım biliyor musunuz? Üst düzey birisi ya da çevrenizden herhangi biri bu yanılgıya düşüp kendisi hakkında paylaşım yapan ya da haber yazan birisini engellemek isterse bunu ona okutun ve sakin olmasını sağlayın.
Yarın görüşmek üzere…
Çok iyi.Güzel bir yazı ve tesbitler.
Yalanın , muhafızı doğrulardır. Kabul ettirmek istediğiniz yalanları, tartışılmaz gerçekler ile sunarsanız farkedilmedikleri ve çok çabuk kabul edildikleri gözlenmiş.
(Mücahit Gültekin, Algı ve maniplasyon yöntemleri )