İçeriğe geç →

MARY HART SENDROMU ve POKEMON ŞOKU

8 Kasım 1950’de doğdu, Amerika’da uzun süre TV şovları sundu…

Bahsettiğim kişi Mary Hart, kendisinin etkileyici bir sesi var.

Önce Mary Hart nasıl konuşuyor, dinleyelim.

Michael Jackson yaptığı “moonwalk” hareketi ile anılır ya da futbolcu Pele attığı goller ile ünlüdür.

1982 yılından 2011’e kadar Entertainment Tonight isimli bir şov programı sunan başarılı sunucu Mary Hart’ın adı ile anılan birçok başarı olsa da ismini unutulmaz kılan şey: Mary Hart Sendromu!

1991 yılında televizyondan Mary Hart’ın sesini duyan bir hastanın bir anda epilepsi nöbetine girdiği iddia edildi, bu iddia Dr. Venkat Ramani tarafından da doğrulandı. Albany Tıp Fakültesinde nöroloji alanında görev yapan Ramani, bir hastasının Mary Hart’ı her duyduğunda nöbetinin başladığını farkediyor ama bu duruma hastanın ailesi bile inanmıyor. Yaşanan olayı testlerle kanıtlayan Dr. Ramani bunun psikolojik değil tamamen nörolojik olduğunu iddia etmektedir.

Dr. Ramani tarafından bu konu ile ilgili yazılan Audiogenic Epilepsy Induced by a Specific Television Performer isimli makaleyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz ama önce yazıyı bitirelim bi’ zahmet…

Televizyonda izlediği bir içerik yüzünden krize giren hasta bir süre sonra unutulur gider, Mary Hart durumdan dolayı üzgün olduğunu açıklar, olay biter.

Aradan 6 yıl geçer ve yine televizyon kaynaklı başka bir kriz ortaya çıkar: Pokemon Şoku

Türkiye’de pokemon izleyen bir çocuk vardı, çizgi filmi izleyip camdan atlamıştı ve bu sebeple Pokemon yayınları durdurulmuştu ama daha önce hiç duymadığınız bir kriz daha var, şimdi ona bakalım.

1997 yılında Japonya’da Pokemon izleyen 700 kişi hastaneye kaldırılır, sebebi çizgi filmde yanıp sönen ışıkların epilepsi nöbetini harekete geçirmesi olarak açıklanmıştır. Işık ve ses gibi etkenler epilepsiyi harekete geçirebiliyor, burada da yaşanan tam olarak bu durum işte!

16 Aralık 1997 tarihinde yaşanan bu olay sonrası şirket hastaneye kaldırılan çocukların ailelerine tazminat ödemiştir. Bu olayın neden yaşandığını bilimsel açıdan anlatan bir makale var, okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Dün Mozart Etkisi ve Darülşiffa’dan söz açılmıştı, ses insanların ufkunu açar mı, iyi gelir mi bundan bahsetmiştik. Bugun ses insanlara ne gibi zararlar verir, bunu konuştuk.

Mozart ya da Mary Hart, bu sesleri duymak insanda ne gibi etkiler bırakır bunu tartıştık ama bir de sesleri duymayanlar var.

“Müziğin sesini duymayanlar dans edenleri deli sanırlar.”

Kategori: Psikoloji

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir