İçeriğe geç →

MOZART ETKİSİ ve DARÜŞŞİFA

Last updated on 16/03/2021

O etkisi, bu etkisi, şu etkisi…

İnsan işte, her şeyden etkileniyor.

Bugün konumuz Mozart etkisi, klasik müzik dinler misiniz? Sorumu biraz daha kolay hale getireyim, hiç klasik müzik dinlemek için kendinizi zorladınız mı?

Klasik müzik dinletilen ineklerin daha çok süt verdiğini okumuştum ama buna pek ihtimal vermemiştim, peki klasik müzik dinleyen insan daha verimli hale gelebilir mi?

KBB doktoru Albert Tomatis konuşma bozukluğu olan hastalarınına Mozart dinletmiş ve bunun hastalarına iyi geldiğini ilan etmiştir. California Üniversitesi’nde yapılan başka bir çalışmada ise öğrencilere test yapılmadan önce Mozart dinletilmiştir ve sınavda hepsinin IQ puanlarında artış olduğu iddia edilmiştir.

Wolfgang Amadeus Mozart 35 yıllık hayatına 600’den fazla eser sığdırmıştır. Müzik enstrümanı çalmak beynimizi geliştirebilir, ufkumuz açılabilir ama Mozart dinleyerek zeka seviyemizi yükseltmek bana pek mümkünmüş gibi gelmiyor…

Mozart dinleyen kişiler üzerinde yapılan EEG taramalarından çeşitli veriler çıksa da net bir sonuç elde edilememiştir. Yapılan başka bir deneyde Mozart dinleyen farelerin labirentten daha hızlı çıktığı iddia edilmiştir.

Çeşitli dergiler de tiraj uğruna bu tür deneyler yapmışlar ve Mozart dinlemenin etkileri üzerine birçok yazı yayınlamışlardır fakat Mozart etkisi ile ilgili bilimsel açıdan kanıtlanabilen bir sonuç çıkmamıştır.

Bir de Darüşşifa var…

2013 sonlarında Edirne’de bulunan Sultan II. Bayezid Dârüşşifası’nı ziyaret etmiştim ve Osmanlıdan günümüze müzik terapi alanında yapılan çalışmaları inceleme fırsatım olmuştu. Burası dönemin en önemli sağlık merkezlerinin başında geliyorken aynı zamanda müzik ile tedaviler yapılıyordu.

Baş ağrısı için Rehavi makamı, havale geçirenler için Rast makamı, bel ağrıları için Buselik makamı kullanılırmış.

Bu konuyu çok daha uzun ve detaylı yazmak isterdim ama her gün bir yazı yazdığım için bu pek mümkün değil, müzik ile sağlık arasında bir ilişki var fakat bunu Mozart ile sınırlamamak gerekiyor.

MFÖ Buselik Makamı şarkısında “majörler tükendi, minörlere yolculuk” diyor. Bugün ne olduğumuz değil nasıl algılandığımız daha önemli, kimsenin kimseyi anlamak için ayıracak vakti yok. Bu sebeple Mozart dinlemek yerine ortamlarda kültürlü görünmenin sırlarını aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.

Yarın görüşmek üzere…

Kategori: Psikoloji

Tek Yorum

  1. Aydın Kuran Aydın Kuran

    1984 yılı Amedeus filmi, hala en iyi seyrettiğim filmlerimdendir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir