İçeriğe geç →

SİBER AYLAKLIK

Last updated on 10/03/2021

Ahtapotlar…

Ne güzel şey ahtapot olmak!

Ahtapotların 3 kalbi vardır, düşünsenize biri kırılsa diğeri var, yine akıllanmasanız bir tane daha var.

Ahtapot, ah ahtapot. Senin 8 kolun var, benim 2 tane…

Nasıl yetişebilirim her yere, sadece bir kalbim ve bir şansım var.

Şarkıda dediği gibi: Son bir gece daha çirkin olalım, aynalara değil, birbirimize bakalım.

Aynalara, ekranlara bakıp kendimiz hariç her şeyi görüyoruz…

Yetişemiyoruz ve sindiremiyoruz hayatı, her seferinde yeni bir lokma, çiğneyemeden yutuyoruz günleri, zamanı.

Bugün konumuz, siber aylaklık.

Teknolojinin bize verdiği dijital abur cuburlar hayatı yaşamamıza engel oluyor, odaklanamıyoruz, okuyamıyoruz, çalışamıyoruz.

Kişilerin eğitim, iş ya da bunun gibi ortamlarda internet teknolojilerini o anki amaçlarının dışında kullanmaları ile oluşan siber aylaklık kavramı sanal kaytarma olarak da anılmaktadır.

Sorumluluklarını bırakıp tamamen sanal bağımlılığa gömülen, görevlerini yerine getirmeyen kişiler sadece kendilerine değil iş ve okul ortamlarına da zarar vermektedirler. Aynı anda bir çok şeyi yapabilmek bugün övünülecek bir şeymiş gibi gösterilse de aslında insanlar için en zararlı hareketlerin başında gelir.

Size iş için zaman veriyorlar, ofis veriyorlar ve siz bunu tamamen internette gezip eğlenmek için kullanıyorsunuz, dışardan bakılırsa tamamen bilgisayar başındasınız ama aslında sadece boş boş eğleniyorsunuz.

Siber aylaklar işlerini tamamlayamadan telefonları ya da bilgisayarları ile başka işlerle meşgul olurlar. Saatlerce internetten araba bakabilirler ya da sanal oyunlarla vakit harcayabilirler, haber sitelerini tek tek gezebilirler fakat dışardan bakanlar onların iş yaptıklarını düşünürler.

Koronavirüs ile bilgisayar başında çalışıyoruz, bilgisayar başında sohbet ediyoruz, orada eğleniyoruz, oradan öğreniyoruz!

Artık tembellik yapabilmek için bile önce internete girebilmek gerekiyor!

Siber aylaklık işlerin ertelenmesine neden oluyor, başarısız sınav sonuçları, mutsuz iş arkadaşları…

Kurumlar internette her siteye girişi yasaklıyor, şirketlerde video ya da ilan sitelerine girmek genellikle yasaktır. Siber aylaklığa karşı alınan en önemli önlem budur ama ortada bir sorun var. Herkesin cep telefonu var ve bu telefonları onlardan alamazsınız, anlayacağınız bundan kaçmak zor.

Yazıma ahtapotlardan bahsederek başlamıştım, 8 kolum olsaydı aylaklık yapabilirdim ya da 3 kalbim olsaydı ahmaklık yapardım…

Ahtapotlar yuvalarını deniz kabukları ile dekore ederler. Beatles grubunun Octopus’s Garden şarkısı da tam olarak buradan çıkmıştır.

Size Abbey Road stüdyosunda kaydedilmiş bir Beatles şarkısı ile veda ediyorum…

Kategori: Psikoloji Teknoloji

2 Yorum

  1. Aydın Kuran Aydın Kuran

    Çok iyi..

  2. Yakup Yakup

    Bu durum diğer ülkelerde de aynımı yada diğer ülkeler buna Bi çözüm bulmuş mu? Başka Bi yazınızda buna değinizrseniz sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir