Big brother is watching you diyor meşhur kitapta…
Büyük birader seni izliyor, hem de her anını!
George Orwell tarafından yazılan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört isimli romanı duydunuz mu? Büyük Birader (Big Brother) bu kitapta yer alan kurgusal bir karakterdir, insanların her anı gözetim altındadır ve bunu unutmamaları için onlara devamlı “büyük Birader seni izliyor” mesajı hatırlatılmaktadır. Bu arada George Orwell takma bir isimdir yazarın gerçek adı Eric Arthur Blair olarak geçmektedir.
Büyük birader insanların her anını gözetim altında tutan ve yönetimin istemediği davranışları yapanları hemen tespit eden bir otoritedir. İzleniyorsanız kendinizi tam olarak ifade edemezsiniz.
Eskiden hayat çok ucuzdu, 5 dolarla markete girer istediğimiz her şeyi alırdık, şimdi öyle mi her yerde güvenlik kameraları var 🙂
Hırsız olayı güzel özetlemiş.
İngiltere’de bisikletlerin kilitlenmeden bırakıldığı bir bisiklet istasyonunda güvenlik kameraları olmasına rağmen çok sayıda bisiklet hırsızlığı gerçekleşiyorken bir deney yapıldı. Bisikletlerin bulunduğu yere, “sizi izliyoruz” mesajı yazan ve üzerinde göz fotoğrafı bulunan afişler asıldı. Newcastle Üniversitesi tarafından yapılan bu deneyde ilginç bir sonuca ulaşıldı, afiş olan yerlerde bisiklet hırsızlığı 2/3 oranında azaldı, afiş asılmayan yerlerde ise hırsızlık artış gösterdi. Şunu unutmamak lazım; iki tarafta da güvenlik kameraları açık şekilde görünüyor!
Newcastle Üniversite’sinde yapılan başka bir deneyde, sıcak içeceklerin bulunduğu bölüme bir fiyat listesi asılıyor, çay ya da kahve alan kişiler aldıkları ürünün parasını orada bulunan kutuya atıyorlar. Buradaki durumu ilginç hale getiren olay, odada kimse olmadığından kutuya para atıp atmamanın tamamen içeceği alan kişilere bırakılması oluyor.
Deneyi yapan ekip kutuya atılan paraları düzenli olarak sayıyor ve kurallara ne kadar uyulduğunu gözlemlemeye başlıyor. Deney yapılırken sıcak içeceklerin bulunduğu yerdeki duvara ilk hafta üzerinde çiçekler olan bir tablo asılıyor sonraki hafta bir çift göz bulunan bir tablo…
10 hafta boyunca süren deneyde 5 çiçekli, 5 tane de gözlerin bulunduğu tablo asılıyor. Gözlerin olduğu haftalarda insanların bilinçaltları izlendiklerini düşünecekler mi? Bilim insanlarının derdi bunu öğrenmek : )
Deney tamamlanınca çıkan sonuç gayet ilginç, gözlerin asılı olduğu haftalarda kutuya 2.76 kat daha fazla para atılmış, nereydeyse 3 kat fazla sonuç elde edilmiş! Konu ile ilgili makaleyi (İngilizce) okumak için şuraya tıklayabilirsiniz.
Bu konuya benzer bir deney olan kırık cam teorisi ile ilgili yazımı şuraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Yazılarımı düzenli olarak takip etmek ve gözlerinizi üzerime dikmek için Instagram hesabımı şuraya tıklayarak takip edebilir ve arkadaşlarınıza da blog sayfamı önerebilirsiniz.
Yarın görüşmek üzere…
Yorumlar