İçeriğe geç →

BUKALEMUN ETKİSİ

Sosyal medya, sosyal mesafe, sosyal ortam…

Sosyal kelimesi kadar içini boşalttığımız ve değersizleştirdiğimiz çok az kelime var, bir kavramın başına sosyal gelmeden rahatlayamıyoruz bu günlerde…

Bulunduğumuz ve kendimizi yabancı hissettiğimiz ortamdaki kişilerin hareketlerine istemeden de olsa uyum sağlarız, insan kabul edilmek ister, bu sebeple sürü psikolojisi diye bir şey var…

Kişilerin genelde farkında olmadan karşısındaki kişilere benzer davranışlar göstermesi bukalemun etkisi ile ortaya çıkar. Girdiğiniz ortamdaki kişilerin birbiriyle uyumunu görünce istemeden de olsa bu uyuma dahil olabilmek için onlar gibi davranabilirsiniz, buradaki en önemli şey kabul görmek, insanlar kabul görmek ister.

Bukalemunlar bulundukları ortamın rengini alarak düşmanlarından saklanmak isteyebilirler ya da o an nasıl bir durumda olduklarını da renkleri ile ifade edebilirler. Yıllardır konuşulsa da 1999 yılında Tanya Chartrand ve John Bargh tarafından yapılan deneyler ile bu etki kanıtlanmıştır.

Karşımızdakiler bizi etkileyebilir ve nasıl davranacağımız konusunda bizi baskılayabilirler, onları taklit etmek isteyebiliriz. Bu durumu bukalemunlar gibi biz de bazen ortama ayak uydurmak bazen de kendimizi savunmak için kullanabiliriz. Karşımızdakinin davranışlarından hoşlanmazsak ve ona onun gibi davranırsak bu da bir savunma mekanizması olarak görülebilir.

Bukalemun denilince aklıma Korcan Cinemre geliyor, kendisini Yarışma Fritözü olarak tanımlıyor. Aşağıdaki videonun ilk 1 dakikasını izleyerek kendisini tanıyabilirsiniz, farklı programlara farklı imajlarla ve kişiliklerle katılarak televizyonları trolleyen bir yarışmacı : )

https://www.youtube.com/watch?v=OL5jVqK8JhU

Robert Cialdini yazdığı “İknanın Psikolojisi” kitabında yer alan karşılıklılık ilkesi yazımı şuraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Siz yine de siz olmaya özen gösterin, insanların size nasıl davrandığının ya da anlayıp anlamadıklarının pek bir önemi yok, mesela benim arkadaşlarımın büyük kısmı her gün blog yazmamı büyük bir saçmalık olarak görüyorlar : )

Einstein çok daha önce buluşlarını ortaya koysa da insanların anlaması yıllar aldı ve Nobel Fizik Ödülü’nü 1921’de aldı.

Sizde bir hazine varsa birisinin bulmasına gerek yok…

Kategori: Psikoloji

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir