Merhaba, bugün konumuz JOMO!
Ben de kendimi JOMO’ya biraz fazla kaptırdım ve biraz geciktim, peki nedir bu JOMO?
Önce size FOMO nedir bunu anlatayım. Şimdi diyeceksiniz ki, ne oluyoruz, FOMO, JOMO hayırdır Tolga?
FOMO kavramı günümüzün en tehlikeli durumlarının başında geliyor, özellikle çocuklar ve gençler için.
FOMO’nun açılımı fear of missing out, biz buna gözden kaçırma korkusu diyoruz. Gündemden kopamamak ve her an bir şeyler kaçırıyormuş gibi özellikle sosyal medyayı takip etmek insanların en büyük sorunu, işte bunun adı FOMO!
Herakleitos’un aynı nehre iki kez giremezsin sözünü hatırlayın, işte biz de bugün sosyal medyada aynı zaman tüneline iki kez giremiyoruz, her an yeni gündemler, yeni kullanıcılar ve olaylar var. İnsanlar senkronize bir biçimde yeni gündemleri takip ediyor ve bunlara içerik üretmeye ya da bu konuda sohbet etmeye çalışıyor. Daha net bir örnekle FOMO’yu açıklamak isterim; WhatsApp’ı telefondan silebilir misiniz ya da bir ay boyunca WhatsApp’a bakmadan durabilir misiniz?
Sosyal medya mecraları döviz bürosu gibi çalışır ve reklam veren kişilere sizin dikkatinizi yani içeride geçirdiğiniz süreyi satarlar. Sizin neyi sevdiğinizi önceki gönderilere yaptığınız beğeni, yorum gibi verilerden iyi bildikleri için sizi içeride ne tutacaksa size onu gösterirler ve telefonu elinizden bırakamazsınız, her zaman içeride ilgi çekici şeyler görürsünüz.
FOMO ile yaşayanlar her an gündemde neler olduğunu takip etmek isterler ve gündemden kopamazlar. Kendi yaşamlarını da gündeme dahil ederek varlıklarını dijitalde de sürdürmek isterler. 1 hafta içerik paylaşmasa sanki diğer kişilerden geriye düşüyormuş gibi hisseden kişiler FOMO ile yaşıyorlar maalesef.
FOMO nedir öğrendik sıra onun kardeşi JOMO’da…
JOMO’nun açılımı joy of missing out, buna da bir şeyleri kaçırma keyfi ya da bilerek gözden kaçırma keyfi diyebiliriz, buna sülalem rahat pampa diyenleri de duydum : )
JOMO ile yaşayan kişiler gündemi takip etmezler ve dijital kanallarda ne olduğu pek umurlarında değildir. Whatsapp ya da İnstagram kullanırlar sorun yok ama ne zaman isterlerse o zaman bakarlar, kendilerini mecbur hissetmezler.
Sosyal medya mecraları bizi bir sürekliliğe itiyorlar, her an bakmamızı sağlayacak dijital abur cuburlar üreterek trafikte lambalarda beklerken ya da canımız sıkıldığında hemen tuş kilidini açıp girmemizi sağlıyorlar. Acıkınca yemek yersiniz, susayınca su içersiniz, sıkılınca da “bana bak, yeni şeyler var” diyorlar. JOMO bu işi takmayan kişilerin davranışlarının özetidir. Bu kişiler en güzel anlarında fotoğraf çekip paylaşmak yerine anı yaşarlar ve internetten uzak kalmaktan keyif alırlar.
Bilmeyenler için not: Aşağıdaki videoda kişilere Jamiroquai isimli sanatçının ismini doğru okurmaya çalışıyorlar : )
Bir de Jamiryo var.
Andy Warhol “bir gün herkes 15 dakikalığına meşhur olacak” diyordu ama bugün instagram hikayelerinde en fazla 15 saniyeliğine ünlü olabilirsiniz. Eskiden sokak röportajları izlediğimiz YouTube’da bugün çok daha kaliteli içerikler var. Bunun yanında Netflix, Twitch gibi çok sayıda yan mecra var.
Bunları kaçırmamak ve tüketmek için sürekli ekran başında kalan kişiler günümüzün dijital obezleri. Dijital obez nedir, şu yazımda cevabı mevcut.
Sen, her kimsen, okuduğun için teşekkür ederim…
Fotoğraf, burada bu var demek için çekilirken, burada bu var ve bende buradaydım demek için çekilmeye evrildi. Fotoğrafın öznesi, çeken oldu.