İçeriğe geç →

Cornell Metodu

Last updated on 26/11/2019

Derslerde, sunumlarda veya toplantılarda not tutmak size de işkence gibi geliyorsa bu yazı tam size göre.

Cornell Üniversitesi’nde Prof. Walter Pauk tarafından geliştirilen Cornell Metodu not almayı zevkli hale getirirken aynı zamanda da aldığınız notları işlevsel hale getiriyor. Not almak önemlidir, ben her an not alıyorum, yanımda konuşan kişi önemli bir konu söylediğinde veya ilginç bir kavramdan bahsettiğinde not alıyorum, doğru not almasaydım ve dinlemeseydim size nasıl her gün yeni bir kavram yazabilirdim?

En çok üniversite öğrencileri tarafından kullanılsa da bence herkesin hayatına entegre etmesi gereken bir sistem olan bu yöntem alınan her notu bir başarı hikayesine dönüştürüyor. Hayat bir okuldur ve her anında büyük dersler saklıdır, her an not almak gerekir.

Bu not alma yöntemi zaman konusunda da büyük tasarruflar sağlamaktadır.

cornell

Bir a4 alın, ben a4 dediğimde aklınıza ilk kağıt değil araba geldiyse tebrik ediyorum, kafanız yükseklerde, ben kağıt olan a4’ü söylüyorum. Kağıdın üstüne konu ve tarihi yazın, bu bir ders notuysa dersin adını da yazabilirsiniz. Bunu yapmazsanız elinizde nereye ve ne zamana ait olduğunu bilmediğiniz kağıt yığınları kalır.

Kağıdın üstüne kaleminizle görseldeki gibi kılavuz çizgileri çizin. En geniş bölüm olan sağ kısımda bulunan notlar bölümüne konuşmacının veya hocanın anlattıklarını yazabilirsiniz. Not alırken konuşmacının vurguladığı yerleri takip ederek özellikle oraları not almalısınız, “burası çok önemli” denilen kısımları da yazabilirsiniz. Her şeyi yazmaya çalışırsanız önemli yerleri kaçırabilirsiniz, iyi not almak için önce karşıdaki kişiyi iyi dinlemek ve anlamak gerekir.

Cornell metodunun amacı hızına yetişilemeyen konuşmacıların konuşmalarını en iyi şekilde kağıda dökebilmektir. Kağıdın soluna o derste veya konuşmada öğrendiğiniz ve önemli olan yeni anahtar kelimeler yazılmalıdır. En alttaki özet kısmına da konuşmacının anlattığı şeylerin en fazla 3 cümlelik bir özeti yazılmalıdır.

Ben bu yöntemi her gün defalarca kullanıyorum. Telefonuma not alırken de anahtar kelimeleri ayrı yere, notları ayrı yere ve son olarak da özeti de ayrı yere alıp sonrasında bilgisayarımda Cornell metoduna uygun şekilde yerlerine yerleştiriyorum.

Her an aktif öğrenme çemberinin içinde kalarak kendinizi daha iyi şekilde geliştirebilirsiniz ve zamandan da tasarruf sağlarsınız. Siz de ders dinlerken benim gibi sıkılıyorsanız hatta önünüzdeki kağıtta resim çizmeye başlıyorsanız bu yöntemi hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde artık karşımdaki kişiye odaklanabiliyorum, ondan ne istediğimi bildiğim için artık dinlemek sıkıcı gelmiyor.

Ajda Pekkan size yaz diyor.

Sen de yaz yaz yaz bir kenara yaz bütün sözlerimi
Yanılırsam çık karşıma göster kendini

Belki zamanla teker teker silinirler aklından
Anlarsın ki boşuna geçmiş bunca zaman

Siz de yazın bir kenara bütün sözleri, belki zamanla teker teker silinirler aklınızdan işte o zaman anlarsınız dinlediğiniz tüm zamanların boşa geçtiğini ve elde bir bilgi kalmadığını, yarın görüşmek üzere.

Kategori: Psikoloji Yaşam Yayıncılık

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir