İçeriğe geç →

Crowdsourcing

İnternet kullanıcılarının yeteneklerinden ve kolektif zekasından faydalanmak için organize edilen Crowdsourcing, özellikle Y kuşağı tarafından büyük ilgi görüyor.

Crowd ve outsourcing kelimelerinin birleşmesi ile oluşan crowdsourcing tekniği dilimize kitle kaynak veya kitle kaynaklı çalışma olarak çevrilmiş. Bu teknikte bir firma kendisi için gerekli olan bir işi geniş kitlelere duyuruyor ve bir ödül karşılığında (ödül olmak zorunda değil) bu kitle işi çözüyor.

Bu yöntem size tanıdık gelmiş olabilir, biz buna ülkemizde imece diyoruz ve yıllardır uyguluyoruz. Crowdsourcing dijital bir imecedir diyebiliriz, bizim yıllar önce uyguladığımız yönetimi yeni bulan elin adamı bize geri satıyor!

Bir konunun el birliği ile çözülmesine bize imece onlarda crowdsourcing deniliyor. Müşterilere sunulacak bir hizmet veya ürünün ayrıntıları tüketicilere soruluyor ve buna göre ilerleniyor yani kitle kaynak olarak kullanılıyor. Bir elektrik süpürgesinin yeni modeli oluşturulurken veya bir kafenin menüsü yeniden tasarlanırken içerikten tasarıma tüm detayları insanlar belirliyor yani kitle kaynaklı çalışma yapılmış oluyor

Bu yönteme yeni nesil yaratıcılık deniliyor ama eleştirilen yönleri de var. Büyük firmaların işleri ajanslara veya profesyonellere vermek yerine ucuz şekilde yarı profesyonellere verdiğini ve crowdsourcing yönteminin sektörü öldürdüğünü söyleyenler de var. Kitle kaynaklı çalışma denilince benim aklıma televizyonların WhatsApp hatları geliyor, televizyonlar bir numara veriyor ve çektiğiniz haber değeri taşıyan görüntüleri bize gönderin, yayınlayalım diyorlar, bu yöntemde de kitle bir kaynak olarak kullanılıyor.

ShutterStock, istockphoto gibi sitelerde de kitle kaynak yöntemi kullanılır. Siteye fotoğrafları kullanıcılar yükler ve başka kullanıcılar da bu fotoğrafları satın alır. Wired dergisinin editörü Jeff Howe tarafından isimlendirilen bu yöntem yenilikçi fikirlere ulaşmak için günümüzde sık sık kullanılıyor.

Sosyal bir fayda aracı olan crowdsourcing yönteminden siz de faydalanabilirsiniz. Ucuza kaliteli bir hizmet alabilirsiniz veya rakiplerinizden daha ucuza size fayda sağlayacak miktarda para kazanabilirsiniz. Ek gelire ihtiyacınız varsa crowdsourcing konusunu daha detaylı araştırmanızı önerebilirim. Bu yöntem üç silahşörlerin “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” sözünü de doğruluyor ve global melezleşmeye de güçlü şekilde katkılar sunuyor.

“Bir elmanın yarısı, biri sensin biri ben” demeden ilerlemek zor dostlar…

 

Kategori: Sosyal Medya Yaşam

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir