İçeriğe geç →

Global Köy

Last updated on 30/10/2019

Merhaba, geçen gün aldığım bir karar ile yazılarımı sosyal medyada paylaşmama kararı aldım. Şu an bu yazıyı okuyorsanız benim yaptığım bir paylaşım ile değil kendi iradeniz ile siteme geldiniz. Her gün yazılarımı okumak için ayırdığınız 3 dakikayı verimli kullanacağıma söz veriyorum, yazılarımı beğeniyorsanız çevrenize önerebilirsiniz, her sabah saat 10.00’da sizi bekliyorum.

Global köy kavramını ortaya ilk atan kişi ünlü Kanadalı iletişim bilimcisi Herbert Marshall McLuhan’dır. McLuhan “araç mesajdır” ve “global köy” kavramları ile tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. The Medium is the Message (Araç Mesajdır) kitabında aracın aslında içeriğin kendisi olduğunu savunmuştur.

Yeni nesil iletişim teknolojileri sayesinde dünyanın her yanına istediğimiz anda görüntülü ve sesli olarak ulaşabiliyorum ve etkileşim kurabiliyoruz, buna ubiquitous deniliyor. McLuhan, zaman ve mekan kısıtlamalarını ortadan kaldıran bu teknolojilerin dünyayı global bir köye dönüştürdüğünü savundu. Köyler küçüktür, herkesin her şeyden haberi vardır, herkes eşit seviyededir ve topluluk homojendir, McLuhan dünyanın böyle olacağını söylüyordu, kısmen dedikleri gerçekleşti.

Kanadalı iletişim bilimcisinin ömrü internet teknolojilerini görmeye yetmese de bugünlerle ilgili bir tahmini daha vardı. Matbaanın icadı ile basılan kitapların insanları özel alanlara sevkettiğini söyleyen McLuhan, kitle iletişim araçlarının insanları yeniden ortak paydada buluşturduğunu ve farklılıkları yok ettiğini ifade ediyor.

İnternet sayesinde, dünyanın bir yerinde trend olan bir akım dakikalar içinde bizim ülkemizde de en çok konuşulan konular arasına giriyor. Aynı marka telefonları kullanıyoruz, aynı içecekleri içiyoruz, aynı ayakkabıları giyiyoruz. Bunları küresel şirketlerin gerçek zamanlı pazarlama faaliyetleri yüzünden anlık olarak yaşıyoruz. Dönem, herkesin yaptığının tersini yapma dönemi arkadaşlar. Size başarılı iş insanı Warren Buffet’ın bir sözünü armağan ediyorum: Herkes hırslıyken korkak ol, herkes korkakken hırslı ol.

Yazıda bahsettiğim ubiquitous kavramını merak ettiyseniz buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Neşet Ertaş’ın efsane eserini Jamaika’ya özgün bir müzik türü olan Reggae tarzında dinleyelim. Global köy dedik ya, artık Kırşehir ile Jamaika arası 1 tık kadar uzak.

Yarın saat 10.00’da bekliyorum.

 

Kategori: Sosyal Medya Yaşam

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir