Hafıza üzerine yaptığı deneysel çalışmalar ile tanınan Alman psikolog Hermann Ebbinghaus tarafından bulunan Unutma Eğrisi (Forgetting Curve) öğrenilen bir konunun bir süre sonra ne kadarının unutulduğunu gösteren bir grafik.
Öğrendikten hemen sonraki ilk saatler en çok unuttuğumuz saatler oluyor, zaman ilerledikçe unutma hızımız düşüyor, zaten akılda da pek bir şey kalmıyor. Hızla ilerleyen teknolojinin kuşattığı dünyamızda en büyük sorunların başında dikkat çekmek ve akılda kalmak geliyor. Bu bilgi bolluğunda bir bilgiye hususi olarak dikkat etmezseniz ve aklınızda tutmak için çaba göstermezseniz onu sonrasında hatırlamanız çok zor.
Hermann Ebbinghaus bu tezini savunmak için bir denek seçmeliydi ve onun üzerinde yaptığı çalışmaları inceleyip raporlamalıydı, denek olarak kim seçti dersiniz? Kendisini…
Aldığımız bildirimlerin yarısından fazlası ilk saatler içinde yok olsa da tamamen de gittiğini söyleyemeyiz yani bir sıfırlanma yok, az da olsa aklımızda kalanlar da oluyor. Durum bu şekilde gittiği için zihnimize güvenemiyoruz ve teknolojiden yardım alıyor. Telefon rehberimizi aklımızda tutmak yerine telefonumuzda tutuyoruz, 20 sene önce aklımızda 20’den fazla telefon numarası vardı, şimdi ezberinizde aile fertleri dışında 5 kişinin numarası var mı?
Aynısı internet için de geçerli, aklımızda tutmak yerine Google abimizi açıp ona soruyoruz. İşte bu duruma Google Etkisi deniliyor, bu yazım bitince Google Etkisi ile ilgili yazdığım yazıyı da okuyabilirsiniz. Google etkisi zihnimizi tembelleştiriyor ve hafızamızı zayıflatıyor, gelecek nesilleri bekleyen en büyük sorunlardan birisi de bu bence…
Bu yazıya okuduktan sonra sınavdan önceki son gece ders çalışmanın pek bir işe yaramadığını görmüşsünüzdür, güçlü bilgi bir anda yüklenen değil, zamana yayılarak ve sık sık tekrarlanarak öğrenilen bilgidir. Ben de insanlar okuduğum kitaplardan faydalansın diye her gün bu yazıları yazıyorum ama asıl amacım okuduklarımı pekiştirmek. Kitaplarda altını çizdiğim yerleri geri dönerek okuyorum, araştırmalar yapıyorum ve sonrasında da sizin için yazıyorum. Bundan daha iyi bir akılda tutma yöntemi olamaz.
Google Etkisi ile ilgili yazdığım yazıyı okumak için TIKLAYINIZ.
Bu yazıya da ancak bu şarkı giderdi, okuduğun için teşekkür ederim.
Yorumlar