Çok uluslu şirketlerin pazarlama faaliyetlerinin ülkelere göre farklılaşmasına ve markaların yerel kültür ile bütünleşerek uyum sağlamasına “glokalizasyon” denir.
Global ve lokal kelimelerinin birleşimi ile ortaya çıkan glokalizasyon, markaların zihinlerde sağlam şekilde konumlandırılması açısından büyük önem taşıyor. Yerel dinamiklere göre şekillenen ve tüketiciye dokunabilen büyük şirketler rakiplerine kolaylıkla fark atabilirler.
“Küresel düşün yerel davran” sloganı ile yola çıkan çok uluslu markalar her ülkede aynı ürünü farklı şekilde tanıtıyorlar. Örneğin; Lay’s cipslerinin, diğer ülkelerdeki reklamlarında Antonio Banderas ve Victoria Beckham gibi ünlüler oynasa da, marka en büyük satış patlamasını “Ayşe teyze” karakteri ile Türkiye’de yapmıştır.
“Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” için yapılan bu stratejiler ile marka ile toplum arasında sağlam bir bağ kuruluyor ve markalar sanki Türk markasıymış gibi bir algı oluşturuluyor.
Glokalizasyon faaliyetlerinin temel amacı ülkelerdeki parayı yurtdışına çekmektir. Ekonomimize katkı sağlamak için bir ürün satın alırken yerli malı olmasına dikkat etmeliyiz, glokalizasyon algılarına kanmamalıyız ve yerli üreticileri desteklemeliyiz.
(Bu yazıda 160 kelime var) #100Gün100Kelime’de 69. gün sona erdi.
[…] Bu yazıyı okuduysanız glokalizasyon ile ilgili yazıma da göz atabilirsiniz, buraya tıklayın l… […]