Sun Tzu, “Savaş Sanatı” isimli eserde ”gerçek zafer, savaşmadan kazanılan zaferdir” diyor, işte yumuşak güç yani soft power tam olarak budur; savaşmadan, hatta üzerinden para kazanılarak elde edilen zaferdir.
Ekonomik veya askeri bir baskı uygulamadan bir ülkeyi yönetebilme ve kendine çekme sanatına yumuşak güç (soft power) denir.
Bir ülke zor kullanmadan, markalarının cazibesi ile diğer ülkeleri ele geçirebilir. Bunun için yapması gereken şey, o ülkeyi cezbederek kendine özendirmek ve kültürü zehirleyerek kendi formülünü enjekte etmektir
Yumuşak güç tanımı ilk defa Joseph Nye tarafından kullanılsa da tarihte bunun pek çok örneği vardır. Sert güç ölçülebilirdir; kaç uçağınız, askeriniz olduğuna bakarak bu gücü hesaplayabilirsiniz, yumuşak güç ise ölçülemez ve tahmin edilenden daha hızlı ve daha güçlü etkiler gösterebilir.
Joseph Nye, yumuşak gücü üç bölümde inceliyor, bunlar;
- Kültürel
- İdeolojik
- Kurumsal
Hard power, özellikle askeri güç kullanarak (çoğu zaman savaşarak) ülkeleri etkilemeye verilen isimdir, soft power ile hard power imkânlarının akıllıca kullanılmasına da smart power (akıllı güç) denir. Kamu diplomasisi faaliyetleri de bu şekilde yapılır.
Uluslararası ilişkiler, siyasal iletişim ve kamu diplomasisine meraklıysanız, Joseph Nye tarafından kaleme alınan “Yumuşak Güç” kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Ben bu yazıyı sabahın erken saatlerinde yazdım ve konuyu kısaca özetlemeye çalıştım ama bu kavram yazmakla bitmez, ilgileniyorsanız mutlaka araştırın.
(Bu yazıda 200 kelime var) #100Gün100Kelime’de 66. gün sona erdi.
Yorumlar