İçeriğe geç →

Ringelmann Etkisi (48. Gün)

İş istenen grup ne kadar kalabalık olursa, grubun içindeki kişiler de kendisinin farkedilmediğini düşünerek o kadar tembelleşir ve daha az çaba harcar, buna “Ringelmann Etkisi” denir.

Ringelmann etkisine göre, işçi problemlerinde 1+1 işleminin sonucu 2 etmez. Kişi tek başına harcadığı eforu iki kişi varsa harcamaz, grupta 8 kişi varsa harcadığı güç yarı yarıya azalır. Buna sosyal kaytarma da diyebiliriz.

Yapılan bir ip çekme deneyinde, ipin bir ucu dinamometreye (kuvveti ölçebilen bir alet) diğer ucu da bir insana veriliyor. İnsan sayısı arttıkça tekil güç zayıflıyor, ipi çeken insan sayısı çoğaldıkça kişi başına düşen güç miktarı azalıyor, bu sekizinci kişide tam olarak yarıya iniyor. Grup ne kadar kalabalık olursa, kendisinin görünmediğini düşünen bireyler daha az çaba harcıyor.

Çok insan ile çok iş yapabileceğinizi düşünürsünüz, okulda çözdüğümüz işçi problemleri ile yıllarca bunu anlattılar bize… Diğer olaylar için bu geçerli olabilir ama Ringelmann deneyleri bunun tersini söylüyor.

İnsanlar bunu iki nedenle yapıyor. Birincisi; verdikleri büyük çabanın kalabalıkta fark edilmeyeceğini düşünmeleri ve çıkan sonucun eşit şekilde herkese yansımasının verdiği haksızlık duygusudur. İkincisi ise kalabalığa güvenip kaytararak, olumsuz sonuçlardan saklanabilecek olmalarıdır.

Önceki yazılarımda “Birlikten kuvvet doğmaz, birlik kuvvetin etrafında toplanır” yazdığımda yanlış düşündüğümü mesaj ile belirten arkadaşlarım olmuştu. Ringelmann etkisi tam olarak bunu cevaplıyor, başında kuvvetli bir lider olmadıkça birlik sadece sayılardan ibaret bir topluluktur.

(Bu yazıda 209 kelime var) #100Gün100Kelime’de 48. gün sona erdi.

Kategori: Psikoloji Yaşam

Tek Yorum

  1. […] verimi artar peki toplum içinde görülmediğini düşünen insanlar ne yapar? Bu sorunun cevabı ringelmann etkisi (sosyal kaytarma) yazımda gizli, okumak için buraya […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir