İçeriğe geç →

Google Etkisi (28. Gün)

Bilim insanlarına göre Google beyni geriletiyor. Bir bilgiyi aklınızda tutmak yerine “Nasıl olsa internette var” diyerek Google.com’a güveniyorsanız siz de “Google Etkisi” altında olabilirsiniz. Google, Yandex gibi arama motorlarından faydalanan kişilerin hafızası körelme eğilimindedir, buna Google Etkisi (Google Effect) denir.

Hafıza gücümüzün gerilemesi binlerce yıl öncesine kadar gidiyor, yazının bulunması ile başlıyor. Dilden dile, akıldan akıla aktarılan birçok bilgi, hikayeler, efsaneler, ateşin yakılması, icatlar yazının bulunması ile kaydedilme imkânı buldu ve insanlar akıllarında tuttukları tüm bilgileri yazdılar.

Sonrasında 1985 yılında Wegner’in ortaya attığı “Geçişken Bellek Hipotezi” ile karşılaştık. Buna göre insanlar bazı bilgileri birbirlerinin hafızasına emanet ediyor, sosyal çevrede hafızalar arasında bir iş birliği yapıyor. Şu bilgiyi nasıl olsa şu arkadaşım biliyor, benim ezberlememe gerek yok diyebiliyoruz.

Günümüzde, çocuklar artık sorularını babalarına değil Google, Yandex gibi arama motorlarına soruyorlar. Aradığımız bilgiye saniyeler içinde en doğru şekilde ulaşmamızı sağlayan Google algoritmaları işimizi çok kolaylaştırdı. Bu yüzden 1998 yılında kurulan Google günümüzün en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olmayı başardı.

Columbia Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda, insanların bir konuyu hatırlamak yerine internete bakmayı tercih ettikleri, bunun da beynin hatırlama fonksiyonlarını gerilettiği tespit edildi.

Google haricinde dijital cihazlarımızda tuttuğumuz, rehberimiz, notlarımız da ezberimizde değil, aklımızda bir telefon numarası yok, hepsi rehberimizde kayıtlı. Dijital cihazlarda tuttuğumuz bilgileri unutma eğilimine “Dijital Amnezi” deniyor.

İnsanlar Google gibi arama motorlarını ve dijital cihazları hafızalarının bir parçası olarak görüyorlar ve unutma kaygısı duymuyorlar. Artık bilgiyi değil bilgiye nasıl ulaşabileceğimizi, nerede bulacağımızı hatırlıyoruz.

Einstein, şimdiye kadar yazdıklarımın tam tersini savunuyor.

Albert Einstein’a telefon numarasını sorarlar, o da notlarına bakarak numarasını söyler. Arkadaşı “Kendi numaranı bilmiyor musun?” diye sorar, Einstein “Yazılı olarak bulabileceğim bir bilgiyi neden ezberleyeyim ki?” der ve 2 dakikadan kısa sürede bulabileceği bilgileri ezberlemediğini açıklar.

Bugün 2 saniyede her bilgiye ulaşabiliyoruz. Einstein Google etkisinden korkmuyormuş, acaba biz ne yapmalıyız. Ne yapacağımızı internette aramak yerine düşünmek lazım…

(Bu yazıda 309 kelime var) #100Gün100Kelime’de 28. gün sona erdi.

Kategori: Bilişim Psikoloji Sosyal Medya

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir