İçeriğe geç →

Dunning-Kruger Sendromu (24. Gün)

Last updated on 13/06/2021

Sosyal medya, televizyonlar, sokaklar, bürolar bir konu hakkında bilgisi olmadığı halde saatlerce nasihat verebilecek insanlar ile dolu. Bir bilgisi olmadığı halde ölümüne kendi sözünü savunan, doğru bilgiyi bile reddeden kişiler…

Cornell Üniversitesi’nden iki psikolog, üstte bahsettiğim “Algılamada yanlılık” eğilimine Dunning-Kruger Sendromu adını verdiler. İsmi bu tanıyı bulan iki psikoloğun soyadlarından (David Dunning ve Justin Kruger) gelen bu sendrom, günümüzün hatta internet çağının en büyük problemlerinden birisidir.

Bu sendrom ile yaşayan insanlar, başarılı insanların ne kadar başarılı olduklarını algılayamazlar, “Onun yaptığını ben de yaparım, ne var ki?” derler.

tolgaakkus.com

Socrates Dergi’de İtalya’nın Roma Futbol Takımı’nın sosyal medyayı çok iyi kullandığını, bu iş için İngiltere’den bir sosyal medya yöneticisi transfer ettiğini okumuştum ve hesapları takibe almıştım. Roma sosyal medya hesaplarından 2 gün önce bu sendrom ile ilgili çok güzel bir paylaşım yapıldı.

Roma’da oynayan millî gururumuz Cengiz Ünder’in Parma’ya attığı gol için  Facebook’a “Parma’ya o golü ben de atarım” yazan Marco Nicolai isimli genci stadyuma davet ederek “Sizi VIP bölümde ağırlamak isteriz” diyorlar. Stadyuma giden sosyal medya kullanıcısına bir anda formasını giydiriyorlar ve “Hadi at o zaman” diyorlar. Gol pozisyonunun aynısını 3 defa kendisi için canlandırıyorlar ama üçünü de atamıyor. Sonra arkasına bakmadan gidiyor.

Cahil cesareti olan insanlar bunu farkedemezler, diğer insanların ne kadar yetenekli ve bilgili olduklarını anlayamadıkları için kendilerini iyi yerlerde görürler, az okurlar ve az araştırırlar. “Elin yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu balyoz sanırmış” derler. Bu “Kifayetsiz muhterisler” bir dönem diğer insanlara göre daha başarılı olabilirler ama bir yerde de balon gibi patlarlar.

Justin Kruger ve David Dunning, Dunning-Kruger Sendromu ile 2000 yılında  IG Nobel ödülü aldılar. IG Nobel ödülündeki IG, bayağı anlamına gelen “ignoble” kelimesinden geliyor. Bu ödül Nobel ödüllerine karşı bir tepki olarak ortaya çıkmış.

Şimdi etrafınıza bakıp bir düşünün, kimler bu sendrom ile yaşıyor diyeceğim ama yazının başından itibaren o kişiler aklınızdan hiç çıkmadı zaten…

(Bu yazıda 298 kelime var) #100Gün100Kelime’de 24. gün sona erdi.

Kategori: Psikoloji Sosyal Medya

Tek Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir